Nyheter från RLS-Förbundet
Studie: Förfrågan till RLS-Förbundets medlemmar om att delta
En förfrågan har gått ut i ett medlemsbrev till RLS-Förbundets medlemmar om att delta i en studie. I medlemsbrevet tillfrågas Du som har RLS och som har behandlats med en typ av läkemedel som kallas fosfodiesteras-5-hämmare (FDE-5-hämmare) om Du vill vara med i en studie. Läs mer om studien här.
Om RLS i media
RLS-Förbundets ordförande Sören Berg berättade om RLS i Expressen den 3 oktober 2024. Han gav samtidigt sina nio bästa tips och råd för att lindra besvär. Jan Ulfberg, framstående RLS-forskare uttalade sig i Aftonbladet den 13 augusti 2024. Det handlade om en stor studie som Internationella forskare gjort bland personer som lider av folksjukdomen RLS. Jan Ulfberg var också med i radioprogrammet Kropp och själ i P1 den 3:e september 2024.
Vi uppmärksammar RLS-dagen 23 september
Sedan elva år tillbaks firas den internationella RLS-dagen den 23 september, den svenske läkaren Karl-Axel Ekboms födelsedag. Dagen instiftades som en hedersbetygelse till Karl-Axel som ”återupptäckte” sjukdomen RLS på 1940-talet. Årets tema är RLS hos barn.
Rastlös nummer 3 kommer i brevlådan inom kort
Rastlös nr. 3 2024 kommer i medlemmarnas brevlådor inom kort. I numret berättar vi om hur det kan vara att ha RLS som barn. Som vanligt finns det också föreningsinformation samt personporträtt. Den finns även tillgänglig digitalt för medlemmar (logga in). Äldre nummer...
Aktiviteter i regionalföreningarna
RLS-möte 12 november kl. 17–20 i NORRBOTTEN, Studieförbundet Vuxenskolans lokaler, Bangårdsgatan 14 i Luleå. Mötet är öppet för såväl medlemmar i förbundet som för allmänheten. I VÄRMLAND har ett nätverk börjat ta form. Dryga halvdussinet personer genomförde en digital träff under sommaren för att utbyta erfarenheter.
Ledare Rastlös nummer 3 2024
Det finns de som ifrågasätter om RLS är en ”riktig” sjukdom. De kan säga att det bara ett påhitt av personer med osunda levnadsvanor eller ett påfund av läkemedelsföretag som vill sälja onödiga och riskabla mediciner. Det är naturligtvis inte så jag menar. Min fråga är om RLS är en enda sjukdom.
Bidrag i RLS-förbundets bildtävling 2023
2023 utlyste RLS-Förbundet en bildtävling och vi fick in ett tiotal bidrag vilket vi är mycket glada för. Du kan se samtliga bidrag genom att klicka här.
Artikelreferat JU Sleep Well studien
Häromåret använde en forskargrupp i Jönköping, JU Sleep Well, som intresserar sig för RLS-patienters problem av förbundets medlemsregister för att skaffa sig en grupp RLS drabbade som underlag för en stor intervjustudie. Det leder för långt att i detta korta referat redogöra för studiens resultat i sin helhet. Det får bli korta exempel.
European Academy of Neurology Congress Helsingfors 2024
Prisföreläsningen European Alliance for Restless Legs Syndrome (EARLS) ägde rum på MDS-ES European Basal Ganglia Club den 29 juni kl. 15.30 – 17.00. Angelica Montini pratade om sitt prisbelönta projekt ’Biomarkers of Inflammation in Restless Legs Syndrome (iRLS)’.
Vinnare av det Europeiska forskarpriset
Vinnaren är nu utsedd: Angelica Montini, doktorand vid universitetet i Bologna, Italien, har tilldelats stipendiet för sitt forskningsprojekt ”Biomarkers of Inflammation in Restless Legs Syndrome”. Stipendiet om 10 000 Euro (nästan 120 000 kronor) delades ut vid årskongressen för EAN i Helsingfors i månadsskiftet juni-juli 2024.
Verksamhetsplan 2024
RLS-Förbundets verksamhetsplan sammanfattar och beskriver hur förbundets verksamhet ska nå sina mål, ger en överblick och beskriver planerade aktiviteter under innevarande verksamhetsår. Verksamhetsplanens arbetsuppgifter har vi delat upp mellan oss i styrelsen.
Tredje pris i bildtävlingen
Kerstin Esse, tredjepristagaren i vår bildtävling, bor i lilla Hallabro i norra Blekinge. Hon är utbildad förskollärare men driver numera en egen liten firma inom textildesign.
Medlemstidningen Rastlös nr. 2
Medlemstidningen Rastlös nr. 2 2024 kommer inom kort i brevlådorna. Där kan man läsa om hur vi jobbar 2024, (verksamhetsplan), vinnaren av det Europeiska forskarpriset, en intervju med läkaren Romana Stehlik och mycket mer.
Riksmöte 2024
Riksmötet 2024 hålls i Stockholm 13 april kl 14.00 och blir denna gång ett rent formellt möte med dagordning enligt stadgarna. Möteshandlingarna finns här och kan även beställas per e-post eller telefon.
Fråga: Blivit ordinerad Gabapentin mot RLS-besvär
Frågan i Rastlös # 4 2023 gäller Gabapentin, ett läkemedel som länge varit ett alternativ vid RLS-behandling och som nu används allt oftare. Fråga Min läkare har ordinerat Gabapentin mot mina RLS-besvär. Hon säger att det fungerar bra för många, men att olika...
Rastlös nr. 1 i brevlådan
I Rastlös nr. 1 2024 berättar vi om senaste nytt från forskningsfronten. Som vanligt finns det också föreningsinformation samt personporträtt.
Uppdateringar från forskningsfronten om RLS
Trots att RLS är en vanlig sjukdom är forskningen ganska begränsad, men den finns! Engagerade forskare på olika håll i världen gör undersökningar som kan leda till successiva förbättringar. En del studier pekar också på sådant som på sikt kan komma att öppna helt nya behandlingsmöjligheter.
Scholarship RLS – Europeiskt forskarpris
Forskarpris för ännu ej etablerade RLS-forskare. Prissumman är på € 10 000. Ansök senast den 29/2-2024. Sprid gärna!
Ledare Rastlös nummer 1 2024
De senast åren har det gått bra för RLS-Förbundet. Vi har långsamt blivit fler och vi har fått en del gjort. Min tanke var att i positiv anda skriva om det som är på gång och det som behöver vidareutvecklas. Nu har förutsättningarna tyvärr försämrats.
Till minne av Sten Sevborn, 1944 – 2023
Sten Sevborn var en människa med ett otroligt driv att hjälpa andra med RLS, restless legs syndrome, en sjukdom som han själv ådrog sig tidigt i livet.
Vad alla i vården bör veta om RLS
Här är några baskunskaper som bör vara lätt tillgängliga för alla som arbetar inom sjukvården.
Andra pris i bildtävlingen
Eva Granath placerade sig på andra plats i vår bildtävling med textilapplikationen ”Sprattelgubbe”. Eva ville visa hur hon kände.
Stort intresse för bilder med RLS-tema
Vi har efter vår bildtävling märkt att det finns ett stort behov av bilder som illustrerar hur det är att leva med RLS. Om du fotograferar eller uttrycker dig på annat sätt kan du sälja dina RLS-bilder till en bildbank.
RLS Norrbotten förbereder skrivelse
Från RLS Norrbotten meddelar Kristina Linder Nyström att man har för avsikt att samlas igen 26 februari. På mötet ska man bland annat gå igenom och färdigställa ett förslag till skrivelse som sedan ska skickas till vårdcentralerna i Norrbotten så personalen får kännedom om vår förening.
Vi har en vinnare i bildtävlingen
Tack för alla fina insatser och bidrag till vår bildtävling som nu är avgjord. Vi har sett har sett färdigheter och kreativitet lysa igenom i samtliga inskickade bidrag, och det är tydligt att ni har lagt ner tid och ansträngning för att illustrera hur det är att leva med RLS och hur sjukdomen påverkar våra liv.
Vinternumret av medlemstidningen Rastlös
Tidningen har nu kommit i våra postlådor. I vinternumret av Rastlös berättar vi om par som hjälps åt att hantera ett liv där RLS spelar en viktig roll. De berättar bland annat om hur de får hjälp och hjälper andra genom att dela erfarenheter och tips om hur man kan hantera även svår RLS. Låt dig gärna inspireras till att ordna träffar i din hemtrakt! Vi skriver också om stipendiet som oetablerade RLS-forskare kan ansöka om.
Ledare Rastlös nr. 4
Tack alla ni som genom ert medlemskap gör förbundsarbetet möjligt. Och ett särskilt tack till er som sänt bidrag till Förbundets bildtävling. Uttrycksfulla bilder som beskriver både rastlöshet och kraft. Vinnaren presenteras i senaste numret och här på webbsidan. Vi vill också önska våra medlemmar en God Jul och ett Gott Nytt År!
Studie: Ny behandlingsmetod mot RLS symtom med elektrostimulering
Nyligen publicerades resultat från en studie där man använt sig av en ny elektostimuleringsmetod, tonic motor activation (TOMAC). Elektrostimulering sker genom att elektrodplattor appliceras i direkt anslutning till nervus fibuilaris, där den löper väldigt ytligt strax nedom knät på underbenets utsida.
Studie: Kostens inverkan på sömnen
En forskargrupp vid Uppsala universitet, under ledning av professor Jonathan Cedernaes, har presenterat resultat från en studie där man lät deltagare inta två olika typer av kost. Den ena bestod av kost som var rik på kostfibrer och hade lågt innehåll av tillsatt socker och mättat fett. Effekten av ett byte till den sundare kosten var påtaglig. Deltagarnas djupsömn förbättrades avsevärt, och vi vet att djupsömnens kvalitet är kopplad till många hälsoaspekter.
Forskningsprojekt kring RLS fick artikel publicerad
Det tvärvetenskapliga forskningsprojektet kring RLS vid Jönköping University som vi har skrivit om, har utvärderat två olika metoder som syftar till att säkerställa patientens medverkan i behandlingen. Projektet fick en artikel publicerad i Journal of Sleep Research i oktober 2023.