Nu planeras en vetenskaplig studie för att undersöka om selen kan hjälpa mot RLS-besvär. Bakgrunden är att selen kan ha positiv effekt på blodkärlen och även är en viktig regulator av hjärnfunktioner. En mindre studie 2012 visade lovande resultat redan efter en månads behandling.
Försökspersonerna ska under tre månader få selen eller placebo och då vara utan annan RLS-medicinering. För att delta ska man ha läkardiagnos RLS, ha fyllt 18 år och ha fått de första RLS-besvären innan 50 års ålder.
Studien leds av sömnsjukvården i Dalarna, i samarbete med forskare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Deltagarna kan bo var som helst i landet.
Om du är intresserad kan du kontakta överläkare Bettina Sielaff som är specialist i internmedicin och sömnmedicin: bettina.sielaff@regiondalarna.se. Starten är fördröjd, så det går fortfarande att anmäla intresse, senast sista december 2022
Ny möjlighet att delta – nyhet 2023
Det visade sig svårt att hitta tillräckligt många RLS-sjuka som var beredda att avstå från en fungerande behandling under försöksperioden. Studiens uppläggning har därför justerats: Du som använder pramipexol/Sifrol upp till 0,36 mg/dygn (men inget mer läkemedel mot RLS) får möjlighet att pröva selen som tillskott till din pramipexol/Sifrol. För att studien ska ge tillförlitligt resultat kommer en del av deltagarna att få en overksam placebo-tablett istället för en tablett med selen.
Den nya uppläggningen har medfört ytterligare fördröjning av starten, så det går fortfarande att anmäla intresse till bettina.sielaff@regiondalarna.se.
Studien är viktig för att ge vetenskapligt grundad kunskap om selens betydelse vid RLS.
2023-02-07