Information för läkare
På den här sidan finns direktlänkar till material som kan vara särskilt intressant för läkare, sjuksköterskor och andra som i sitt yrke träffar patienter med RLS/WED.
Basfakta om RLS/WED
– ett dokument med koncisa fakta för kliniskt arbete
Dokumentet Basfakta om RLS/WED ger handfast stöd för kliniskt arbete. Det är skrivet av docent Jan Ulfberg, voting member i International Restless Legs Syndrome Study Group, IRLSSG, Professor Johan Lökk och Kurt Hedlund. (Dokumentet är skrivet 2020 innan sjukdomen WED bytte tillbaks till namnet RLS.)
Läs dokumentet Basfakta om RLS/WED genom att klicka här (Öppnar nytt fönster)
Ett läkar-till-läkarbrev
Kurt Hedlund som nu avlidit har betytt mycket för många RLS-sjuka. Vi är många som är tacksamma för hans insatser. Kurt var läkare och specialist i allmänmedicin med egen erfarenhet av RLS. Kurt skrev år 2020 ett läkar-till-läkarbrev där han gav koncisa råd till kollegor som möter patienter med RLS. Kurt finns dessvärre inte med oss längre men hans brev kollegor emellan är fortfarande aktuellt.
Forskning om RLS
RLS-Förbundet följer forskningen inom området. Läs de senaste artiklarna inom forskning genom att klicka här.
Ferritin har en nyckelroll
Vid RLS behöver ferritinnivån ligga i överdelen av normalintervallet. 2018 publicerade en grupp ledande forskare inom International Restless Legs Syndrome Study Group, IRLSSG en bred vetenskaplig genomgång av hur man kan höja järnnivåerna i hjärnan till de nivåer som bör nås hos RLS/WED-patienter. Huvudförfattare var Richard P Allen som var professor i neurologi vid Johns Hopkins universitetet i Baltimore i USA och en av de främsta internationella experterna inom området. Läs om Richard Allens forskning genom att klicka här.
Christopher Earley, verksam vid Johns Hopkins-kliniken i USA är en av de forskare som lärt oss mest om WED/RLS. En artikel i tidskriften Sleep Review beskriver hur hans studier bland annat resulterat i nya kliniska riktlinjer om hur man utvärderar WED/RLS-patienter med för lågt järn och när man ska erbjuda järnbehandling. Läs om Christopher Earleys arbete genom att klicka här
Smärta inte ovanligt vid RLS
Det finns ett starkt samband mellan långvarig smärta och RLS. RLS verkar vara mycket vanligt hos personer med långvarig spridd smärta och fibromyalgi säger Romana Stehlik, överläkare, Smärtcentrum/Akademiska Sjukhuset. Läs Romana Stehliks artikel genom att klicka här.
Varning för höga doser dopaminergika
Forskare och patientföreningar är numera överens om att höga doser dopaminergika medför stora risker för augmentation, symptomförstärkning, som kan vara mycket obehaglig. De maxdoser som anges i FASS är i de flesta fall för höga, och inte i linje med den senaste forskningen. RLS-Förbundet har skrivit till läkemedelsföretagen och kommer att följa upp frågan.
Läs om Förbundets brev till läkemedelsföretagen 2021-22 genom att klicka här
Läs ordförande Sören Bergs personliga bild av omprövningen inom forskarvärlden genom att klicka här
RLS hos barn
Nummer 4 -2024 och nummer 2 -2022 av tidningen Rastlös har RLS hos barn som huvudtema. Klicka för att öppna en .pdf.
Stöd till dina RLS-patienter
- RLS-Förbundets broschyr kan ni beställa till er mottagning. Kontakta oss, så sänder vi dem till er kostnadsfritt. Den går också att ladda ner genom att klicka här.
- Beställ en kostnadsfri prenumeration på vår medlemstidning Rastlös att lägga ut i väntrum eller liknande. Kontakta oss, så sätter vi din mottagning på sändlistan. Se gamla nummer av vår tidning Rastlös här
- Tipsa gärna dina patienter om vår sida Vanliga frågor/FAQ där vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om RLS/WED. Läs mer på sidan Vanliga frågor/FAQ
- Tipsa dina patienter om RLS-Förbundet. Vi är fortfarande ett litet förbund för en stor patientgrupp. Medlemskapet är öppet för alla som stödjer förbundet syften. Familjemedlemmar kan bli stödmedlemmar för halv avgift. Digitala samtalsgrupper har vi genomfört med jämna mellanrum där mindre grupper av medlemmar träffas via Zoom och utbyter erfarenheter. Läs mer om våra digitala samtalsgrupper. Tipsa gärna om att vi finns. Läs mer om att bli medlem genom att klicka här.
Kontakta oss gärna kring RLS
Kontakta oss gärna med frågor och synpunkter! Många av våra medlemmar är på jakt efter läkare med engagemang och kunskap om RLS. Vi förmedlar gärna kontakter. Vi förmedlar också gärna kontakt med kunniga läkare och erfarna patienter som kan medverka vid olika sorters utbildningstillfällen.